Torsdag d. 24. sept. 2020 kl. 19.30 på Naturhistorisk Museum

(Bygning 1141 i BioX-lokalerne)

   
Foredragsholder: Jørgen Mørup JørgensenUnder to rejser til Etiopien besøgte Karen Hauge Mikkelsen og Jørgen Mørup Jørgensen væsentlige dele af landet. Den første rejse, i 2016, med rejseselskab, begyndte i Axum i den nordlige del af landet, som er præget af ortodoks kristen etiopisk  kultur. Her ses også ruinerne af dronningen af Saba's palads, og høje monumentale steler udhugget i klippestykker. Senere besøgtes Lalibela med kirker udhugget i bløde klipper. I den sydlige del af landet så vi flere forskellige etniske stammer, oplevede en spændende manddoms-prøve og så mange fugle.

2016 jmoerupj
Lammegrib (Gypaetus barbatus). Foto: Jørgen Mørup Jørgensen.

Den anden rejse i 2019 var skræddersyet til naturområderne ved søerne i Rift Valley-systemet, bl.a.  med mange nordiske vadefugle som vintergæster, og Simien-bjergene i Afrikas tag, med legendariske Gelada bavianer, endemiske stenbukke og andet spændende dyreliv. Under rejserne var der rig lejlighed til at se hvordan man driver landbrug i dette store land.
    

Tilmelding!

Grundet Corona-situationen har ØBF besluttet at følge DOF-Østjyllands vedtagelse om max. 25 deltagere til Jørgen Mørup Jørgensens foredrag. Ønsker du at deltage, skal du give besked til undertegnede. Det går efter først-til-mølle-princippet. ØBF underskylder den forsinkede melding herom.

Mvh. Jørgen Terp Laursen (tlf: 61 51 64 64)

 

Torsdag d. 20. febr. 2020 kl. 19.30 på Naturhistorisk Museum

(Bygning 1141 i BioX-lokalerne)
    

Foredrag ved Søren Højager

I november 2019 drog 16 naturinteresserede samt guider med Viktors Farmor på vandretur i Costa Rica, primært i tropisk regnskov.

2019 costarica shoejager2
Rødbenet honningsuger (Cyanerpes cyaneus); Costa Rica, 2019. Foto: Søren Højager.
  

Det blev på mange måder en uforglemmelig tur med et væld af farverige oplevelser. Et relativt stort antal sommerfugle, padder, krybdyr og pattedyr blev fotograferet og noteret, og skønt det ikke var annonceret som en fugletur, så vi over 130 arter på de 13 dage, turen varede. Via en række billeder vil Søren Højager give et indtryk af naturrigdommene i dette fantastiske land.

2019 costarica shoejager1
Tv: Bådnæbshejre (Cochlearius cochlearius); Th: Epifytisk orkidé (Telipogon sp.); Costa Rica, 2019. Fotos: Søren Højager. 

 

Torsdag d. 5. dec. 2019, kl. 19.30 på Naturhistorisk Museum

(Bygning 1141 i BioX-lokalerne)
  

Mødet afholdes som tidligere år med hygge, gløgg og guf;)

  
På ØBF's julemøde kan du vise billeder (max. 50/person), vise videoklip og fortælle (max. 15 min./person) om dine store eller små naturoplevelser fra ind- eller udland i året der gik. Ønsker du blot at fortælle om en naturoplevelse, skal du heller ikke ikke holde dig tilbage.

Find desuden dine allerbedste fotos fra 2019 frem til konkurrencen (se nedenfor) og mail dem senest d. 3/12 til Søren Brandt ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ), som står for mødet.

julemoede.oebf   

Regler for deltagelse i ØBFs fotokonkurrence

- Kun medlemmer kan deltage i fotokonkurrencen, og man kan maximalt deltage med tre billeder i hver kategori.

- Man kan kun deltage i konkurrencen med digitale billeder taget i det år, hvor konkurrencen afvikles, og personligt fremmøde er en betingelse for at deltage.

- Kategorierne er ”billeder med øjne”, ”billeder uden øjne” og ”sjove billeder”.

- Billeder i kategorien ”sjove billeder” skal indeholde elementer af natur og/eller dyr, men ikke mennesker uden relation til naturelementer.

- Vinderbilledet i hver kategori modtager en præmie, hver deltager kan dog max. vinde én præmie.

- ØBF viser vinderbillederne på foreningens hjemmeside.
    

Velkommen til et hyggeligt julemøde!


2019 jtl
Østjysk Biologisk Forening ønsker alle en god dyst, en glædelig Jul og et grønt nytår 2020.

  julemoede.oebf2

 

Torsdag d. 14. nov. 2019 kl. 19.30 på Naturhistorisk Museum

(Bygning 1141 i BioX-lokalerne)
    

Denne aften bliver lidt utraditionel, idet ØBF byder på tre kortfattede indlæg:

Jørgen Terp Laursen: Status for rød glente i Østjylland inkl. 2019

Jørgen Terp Laursen: Fem Timer i Hviderusland i maj 2019

Søren Tolsgaard: Invasion af tidselsommerfugl i 2019

2019 07 07 thylejren stolsgaard
Et par slidte tidselsommerfugle i Thylejren, 7. juli 2019. Foto: S. Tolsgaard. 

Herefter er der lagt op til hyggeaften, hvor der bliver rig lejlighed til at tale med hinanden om mangt og meget i naturen. Har du en ide til et kortfattet indlæg, er du velkommen til at vise billeder via USB-stik.

Håber vi ses!

 

Torsdag d. 31. okt. 2019 kl. 19.30 på Naturhistorisk Museum

(Bygning 1141 i BioX-lokalerne)

    
Foredrag ved 
Pernille Lethenborg.

Er du fascineret af naturen, så bliver du ikke mindre fascineret, når du opdager, hvor genialt de forskellige organismer er tilpasset deres miljø. Og hvordan de igennem millioner af år har udviklet strategier til at skaffe føde og husly, formere sig, transportere sig, skabe samfund etc. – kort sagt trives på denne planet.

p lethenborg1

  
Denne aften skal vil lade os inspirere af smarte organismer med geniale løsninger på udfordringer, vi som mennesker også står overfor. Vi mennesker har tradition for at føle os som herskere her på jorden. Hvad sker der, hvis vi ydmygt anerkender vores plads, som en art blandt andre arter og nysgerrigt spørger uglen, hvordan den bærer sig ad med at flyve så lydløst?

p lethenborg2

 
More Articles...