Torsdag d. 4. dec. 2014, kl. 19.30 på Naturhistorisk Museum

(Bygning 1141 i BioX lokalerne)
 

Søren Brandt står for årets julemøde. ØBF byder som sædvanligt også på lidt godt til ganen og maven. Tag dine digitale fotos med og deltag i konkurrencerne om årets billeder. Ekstra fine præmier i år!
julemoede oebf 

Regler for deltagelse i ØBFs fotokonkurrence:

- Man kan kun deltage med digitale billeder.

- Kun billeder taget i det år, hvor fotokonkurrencen afvikles, kan deltage i kon-kurrencen – det gælder også billeder taget i udlandet.

- Kun medlemmer kan deltage i fotokonkurrencen, og man kan maksimalt deltage med tre billeder i hver kategori.

- Kategorierne er "billeder med øjne”, "billeder uden øjne” og ”sjove billeder". Billeder til kategorien ”sjove billeder” skal indeholde elementer af natur og/eller dyr, men ikke mennesker uden relation til naturelementer.
 

Vinderbilledet i hver kategori modtager en præmie, ØBF fremsender dog ikke gevinster vundet i fotokonkurrencen. Man må, i fald man ikke kan modtage sine eventuelle gevinster på mødet, kontakte bestyrelsen mht. afhentning af disse. Ikke rettidigt afhentede gevinster tilfalder ØBF.
 

Velkommen til et hyggeligt Julemøde!

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

Torsdag d. 6. nov. 2014 kl. 19.30 på Naturhistorisk Museum
(Bygning 1141 i BioX-lokalerne)
 

Foruden badestrande er Kreta nok bedst kendt for Knossos og Samariakløften, men den store, græske middelhavsø rummer naturligvis mange andre seværdig-heder, hvoraf flere faktisk er mindst lige så interessante som de to i overskriften nævnte.

kreta aredena
Aredena-kløften er et godt eksempel på en af de mere vanskeligt tilgængelige kløfter. Foto: S. Højager.


Mange stier på Kreta forløber i bunden af dybe slugter, der samtidig fungerer som refugier for sjældne plantearter; der er således fundet mere end 1.600 plantearter på Kreta, hvoraf ikke mindre end 171 er endemiske. Det er derfor oplagt især at rette fokus mod disse slugter, men ikke alle er bestemt lige lettilgængelige.

Hanne & Søren Højager besøgte i april-maj 2014 syv af de mest berømte slugter samt en række andre naturområder på Kreta, og det er indtryk herfra, der er aftenens emne. Foredraget vil blive ledsaget af billeder fra de 14 dage, turen varede.

kreta dracunculus vulgaris
Dragehoved (Dracunculus vulgaris) er vidt udbredt på Kreta. Foto: S. Højager.
 

 

Torsdag d. 9. okt. 2014 kl. 19.30 på Naturhistorisk Museum
(Bygning 1141 i BioX-lokalerne)
    

boletus satanas jensmaarbjerg
Satans rørhat (Boletus satanas), der er sjælden, men findes flere steder i Øst-jylland, bl. a. ved Moesgård og Staksrode. Foto: Jens Maarbjerg.
 

ØBF får besøg af svampeeksperten Jens Maarbjerg, som bringer os rundt i svamperiget. De fleste naturinteresserede kender svampe som kantarel, Karl Johan, champignon, rød fluesvamp og måske nogle få stykker mere. Foredraget om svampene i Østjylland skulle gerne gøre de fremmødte lidt klogere bl.a. på følgende punkter: Hvilke spisesvampe er de bedste? Hvordan tilbereder og konserverer man de hjembragte svampe? Hvilke giftsvampe er de farligste? Hvor er der gode svampebiotoper i Østjylland? Hvad fortalte det nyligt afsluttede femårige atlasprojekt om svampene i Østjylland?

boletus edulis jensmaarbjerg
Tre kurve med Karl Johan/spiselig rørhat (Boletus edulis), klar til stegepanden. Foto: Jens Maarbjerg.

 

Torsdag d. 11. sept. 2014 kl. 19.30 på Naturhistorisk Museum
(Bygning 1141 i BioX-lokalerne)


2014 04 andujar espana jtlaursen
Blåskade (Cyanopica cyanus) er karakterfugl i Andujar Nationalpark. Foto: Jørgen Terp Laursen.    

Kirsten og Jørgen Terp Laursen har besøgt nationalparken Andujar - der er lidt større end Bornholm - i Sydspanien i april 2014. Denne aften fortæller Jørgen om fuglelivet, bl.a. om rovfugle, så som den spanske kejserørn og munkegrib, men også om biædere, hærfugle og blåskader m.m. Padder, krybdyr og pattedyr er også på programmet.

Nationalparken er berømt for at huse den største tilbageværende bestand af ibirisk los (Lynx pardinus), som er en udryddelsestruet art. Der gives en status for artens situation og anbefalinger til, hvor der er mulighed for at se los. Hvad gør EU og Spanien for at redde arten? Kom og få et svar. Der vises endvidere en lille film (filmklip) af vilde iberiske los.

Vel mødt til en aften hvor du kan se og høre om et uspoleret spansk natur-område med en rig flora og fauna!

 

Onsdag den 11. juni kl 19.30-21.30 på Naturhistorisk Museum
(Wilhelm Meyers Allé 210, Universitetsparken, Aarhus C)
         

Slanger er fantastiske! Det er der nok ingen i ØBF der er uenige i?

Hans Viborg Kristensen holder foredrag på Naturhistorisk Museum om alle de andre danske slanger end snog og hugorm. Det bliver lidt teknisk og nørdet, men mest oplysende og måske endda underholdende. De ØBF'ere der har mod på formidling i den lette kategori er meget velkomne til at kigge forbi.

coronella austriaca hansviborg
Glatsnog (Coronella austriaca). Foto: Hans Viborg Kristensen. 

   
I juni måned 1914, for præcis et hundrede år siden, blev den sidste glatsnog indsamlet i Danmark. For at markere dette jubilæum åbner Naturhistorisk Museum en lille særudstilling om de Forsvundne Slanger. Udstillingen viser levende slanger og samtlige konserverede præparater af glatsnog og æskulap-snog indsamlet i Danmark. Til foredraget vil jeg fortælle om vores igangværende projekt om eftersøgning af glatsnog i Danmark og DNA-analyse af de gamle spritpræparater.

Foredraget handler om de fossile kæmpeslanger, der har levet I Danmark, de grønne der klatrede I træerne udenfor København og de små brune, der bare ligger under en sten og ikke gør alverden. Der er gratis adgang til foredraget.

Referencer

Gratis foredrag - De forsvundne slanger. - Naturhistoriskmuseum.dk

Kristensen, H. V., 2009: Glatsnog (Coronella austriaca) - Registrering i naturen. - Gejrfuglen 44 (3): 1-20

 
More Articles...