Torsdag d. 13. jan. 2011 - Møde på Sølyst KL. 19.30

Ekstrem ornitologi i sortlærkens rige
   

I juni/juli 2010 foretog 11 danske ornitologer en 17 dages rundtur til Central-asien. Kasakstan og Kirgisien er nye på landkortet. Begge lande rummer spændende naturområder med fuglearter, som mange af os gerne ville opleve. Jeg vil derfor gerne dele ud af disse oplevelser  med et foredrag krydret med en række billeder.

MVH/ Christian A. Jensen

2010 kazakhstan christianajensen

 

Torsdag d. 9. dec. 2010 - Møde på Sølyst kl. 19.30
 

Så er det igen igen tid til det traditionsrige arrangement med gløgg, juleknas, fotokonkurrence og oplevelser fra det forgangne år. Kun digitale billeder indgår i konkurrencen. Skulle der stadig findes nogle fortabte sjæle, der sværger til dias, kan de altså kun benyttes, hvis de afleveres i elektronisk form.

Vi har i år valgt at droppe "ØBF-ture" og "Sjove billeder", da meget få har bidraget til disse kategorier. De to øvrige kategorier fra de sidste par år vil blive bibeholdt:

1: Billeder med øjne (dyr og ?)
2: Billeder uden øjne (planter, svampe, landskaber m.v.)

Denne lidt pudsige inddeling er valgt for at give landskabs- og plantebilleder etc. en mere fair chance. Som sædvanligt må hver person deltage med 3 billeder fra hver af kategorierne. NB: Billeder til konkurrencen skal sendes til Lars Skipper senest tre dage før, enten i form af en CD eller pr. e-mail (max 2 Mb pr. billede). Du må desuden meget gerne, traditionen tro, medbringe dias eller digitale billeder med årets naturoplevelser - dog max. 50. Billederne skal medbringes på USB-stick, alternativt CD/DVD.

bubulcus ibis joergenterplaursen

Sidste års vinder i kategorien sjove billeder. En ged og en Kohejre tager bestik af hinanden. Foto: Jørgen Terp Laursen.

 

Torsdag d. 4. nov. 2010 - Møde på Sølyst kl. 19.30


I juli 2010 gæstede Kirsten og Jørgen Terp Laursen Island. Det var en forrygende og anstrengende tur. I Island kan du opleve fascinerende, barske og til tider skræmmende vulkan-landskaber. Smukke fredfyldte fjorde med konge-edderfugle, hvaler og sæler. Videre kan du opleve ørkener uden liv og enge med grønlandske gøgeliljer og et væld af vadefugle. Hvalsafari, Europas største fuglefjeld og den berømte Myvatn skal bare opleves. Ikke ved nogen anden sø i Europa yngler så mange ande-arter som i Myvatn. Men hvad så vi så her? Deltagerne var meget fokuseret på øens tre rovfuglearter. Oplevelser med jagtfalken vil få en særlig omtale. Vi så 74 af de 77 fuglearter, man kan forvente at se i Island. Så der var ikke tid til hængekøjen..

Ca. 35 var mødt op.

2010 island joergenterplaursen
Strømand (Histrionicus histrionicus) på Island, 2010. Foto: J. T. Laursen.

 

Torsdag d. 7 okt. 2010 - Møde på Sølyst kl. 19.30
  

Hanne og Søren Højager deltog i februar-marts i år sammen med 9 andre naturinteresserede i en rejse til en privat farm beliggende i Waterberg, der har status af UNESCO Biosfære Reservat. Foruden flere vandreture på farmen besøgte vi også nationalparkerne Pilanesberg og Marakele samt Ramsarområdet Nylsvley Nature Reserve. Der vil blive vist billeder fra ovenstående naturområder iblandet lidt indtryk fra en skole, et børnehjem, en slagter og en tobaksfabrik.

I det nordlige Sydafrika ligger nationalparken Marekele, der mest er kendt for at huse verdens største yngleforekomst af Cape Vulture (Kapgrib) - en bestand på omkring 800 par. Parken rummer dog også mange andre arter ikke mindst blandt småfuglene. 

2010 southafrica soerenhoejager
Cape bunting/Kapværling (Emberiza capensis). Foto: Søren Højager.

 

Torsdag d. 22. april 2010 - Møde på Sølyst kl. 19.30


Rødehavet er det hav indeholdende koralrev, som ligger tættest på Europa, og derfor bliver det besøgt af mange europæiske charterturister. Det er også et af de koralrevsområder, som har størst biodiversitet. Diversiteten er næsten lige så høj, som den man finde i Great Barrier Reef i Australien. Det er desuden et område, hvor der er en del endemiske arter, selv om havet geologisk er ungt.

Phillipe Provençal viser billeder og fortæller om Rødehavet som natur- og leve-område og om de dyr, både invertebrater og fisk, som man træffer i Rødehavet. Materialet bygger i høj grad på egne observationer i området.

egypt theredsea philippeprovencal
To påfuglekejserfisk (Pygoplites diacanthus) på revet. Foto: P. Provençal.

 
More Articles...