Publiceret d. 12. dec. 2021

Jørgen Terp Laursen

  

Det kan gå grueligt galt, hvis man ikke opfører sig pænt og tager hensyn til andre. Det gælder ikke mindst i denne juletid. Pas på, hvem I inviterer ind i haven. Skindet (fjerdragten) kan bedrage!

Ikke langt fra vores lille naturområde ved Gl. Rye bor Arne, som er en ældre mand og en spændende personlighed. Jeg aflægger ham ofte et besøg, når jeg er på disse kanter. ”Jeg fejler alt, men nyder naturen”, har han fortalt mig.

Arne er gammel skovarbejder, og det har taget hårdt på helbredet. Så ryger han voldsomt mange cigaretter og drikker gerne en bajer eller to, og vi får en snak om gode gamle dage. Så skal jeg lige se, hvad han har i en af sine mange små æsker, som er gemt bag et forhæng. En dag viste han mig nogle stenalderting. Det er hyggeligt, og vi nyder hinandens selskab. Arne har i år sagt farvel til sit kødkvæg og lagt fiskeriet på hylden. Det magter han ikke mere. Der skulle være så dejligt ude på landet, men men ..

2021 glrye jlaursen

En dag fik Arne uventet besøg at en flot fasankok, som åbenbart mente, at det var dens område. Stolt spankulerede den rundt på græsplænen. Og det var åbenbart en kok med personlighed. Den tålte ikke støj, for hver gang Arne startede græsslåmaskinen, løb den arrigt efter maskinen. Den kunne heller ikke udholde lyden fra en trækløver.

Og det var ikke kun i Arnes have, den huserede. Lyden af kondiløber ude på grusvejen fik den op i det røde felt, og hanekammen blev ekstra rød. Holdt en bil parkeret og kunne den se sit eget spejlbillede i en bilskærm, så skulle den også lige have en tur med fasannæbbet.

Arne mente, at den havde angrebet mindst 30 kondiløbere over en længere periode, og den havde ingen problemer med at indhente en kondiløber. Den kunne især ikke lide dem, der havde hvide kanter på deres løbesko. Så var den på dupperne. Selv Arnes kat kunne ikke sætte sig i respekt over for den og holdt sig pænt på afstand.

Tålmodigheden slap efterhånden op. Nu kunne det være nok med den hidsige krabat. Julen var nær, og som Arne sagde: "Jeg har aldrig spist fasan juleaften, men det sker i år".

En dag lå Arne på lur i sit værksted med bøssen: Bang! Fasanen faldt om. De store flotte halefjer blev plukket og som et trofæ sat til skue i et syltetøjsglas på værkstedet. ”Se Jørgen, er det ikke flotte fjer?”, spurgte Arne. Jov!

Så nu er der igen ro i kvarteret. Arne tager træskoene på og går med besvær ud til sit fuglehus med en skålfuld solsikkefrø, og vi ønsker hinanden en glædelig jul og et godt nytår. Så sænker freden sig over Gl. Rye og alle borgerne kan se frem til en god jul - håber vi.

Er man ikke som de andre, kan det koste livet. Det kender vi også fra vores verden.