Publiceret d. 27. nov. 2024 Der bliver desværre ikke noget ØBF-julemøde i år. Bestyrelsen har ikke kunnet mobilisere det fornødne initiativ, og hen over vinteren vil vi overveje, hvorvidt ØBF skal afvikles eller videreføres i begrænset omfang. Der vil komme nærmere udspil om disse overvejelser i løbet af det nye år. Med ønsket om en Glædelig Jul og et Godt Nytår 2025. Red. Gejrfuglen Publiceret d. 20. jan. 2024 Søren Tolsgaard Ølst Bakker er et særpræget bakkelandskab bestående af fossilrigt plastisk ler, som er blevet anvendt til produktion af de såkaldte Lecakugler. Produktionen på fabrikken ved Ølst blev indstillet i 2011, mens fabrikken ved Hinge lidt vest herfor stadig er i gang. I de senere år er området blevet anvendt til den massive deponering af affald, som nu er helt ude af kontrol. Drøje kampe om håndtering og ansvar vil givetvis finde sted i den kommende tid, lige nu vil redaktionen blot gøre opmærksom på, at ØBF sonderede området og rapporterede herom i Gejrfuglen for 19 år siden.
Hadsten Lokalarkiv [1953-54]: Leca-biler på Randersvej med det nye Lecaværk i baggrunden - arkiv.dk Lauridsen, J. B. (2011): Leca-værk i Ølst indstiller produktionen - stiften.dk Møller, J. W. (2024): Stiften mener: Paustian og Nordic Waste er same shit - ulækkert, når ejerne lader datterselskaber gå konkurs for at redde deres egen røv - stiften.dk Olsen, T. L. (2024): Oliemilliardæren med hang til luksusbiler: Hvem er Nordic Wastes tavse hovedejer? - dr.dk Randers Netavis (2019): Fra råstofgrav til natur! - randers-netavis.dk Schnetler, I & Skipper, L. (2005): Geologi og fossiler i Ølst Bakker - Gejrfuglen 41, 1: 32-43 Trolle, J. S. & J. U. Hollingdale (2024): Erhvervsminister i frontalangreb på Nordic Waste: 'En skamplet på den grønne omstilling' - dr.dk Publiceret d. 1. dec. 2023 Kraftigt snevejr natten til d. 30 nov. medvirkede nok til, der kun var 14 deltagere i julemødet, som dog forløb i god ro og orden - same procedure as last year...
Publiceret d. 14. okt. 2023 Jørgen Terp Laursen
D. 15. sept. 2023 fandt jeg en sumpgræshoppe (Stetophyma grossum) på en fugtig, vegetationsrig eng ved Salten Å i Midtjylland, hvor jeg også tidligere har set den et par gange.
”Den er ikke egentligt sjælden, men oftest i natur af en vis kvalitet på fugtige steder. Den er ligeglad med pH: Jeg har set den i stort tal både på Sphagnum-hængesæk under udvikling mod højmose, og i ekstremrigkær med Rust-Skæne, Butblomstret Siv og Melet Kodriver, den trives dog også fint i mere almindelige natur-enge, jeg har endda set den på noget der mere lignede våd brakmark, men det er ikke det normale, og der var bedre natur i nærheden, hvor den sikkert har spredt sig fra. Det er en af mine yndlingsgræshopper, da det er den eneste, der stadig synger: I mine unge dage lavede næsten alle græshoppearter lyd, men alle andre er holdt op, det skyldes sikkert noget med chem-trails eller jordstråler ...” Tak til Jan Fischer Rasmussen. Naturbasen [2023]: Sumpgræshoppe - naturbasen.dk Publiceret d. 1. juni 2023 Jørgen Terp Laursen
Den 31. maj blev tre grupper af skælrod (Lathraea squamaria) på henholdsvis 10, 12 og 14 individer, omkring 10-18 cm høje, optalt i Brabrand Skov. De står i et 3 m² stort område ca. 6 m fra det sydlige skovbryn og lidt vest for sydlig indgang til skoven.
Omkring dette fundsted står der tre mere end 100 år gamle træer (eg, bøg, kastanje). Samme sted to næsten udgåede ædelgraner og flere mindre ahorn, alm. elm og navr. Vedbend blev set på det store kastanjetræ og i skovbunden. Skovbunden er domineret af hvid anemone og især af vorterod. Som helhed et skyggefuldt sted i en gammel løvskov. I dag fandt jeg som ”nye” arter i skoven: kost-fuglemælk, feber-nellikerod og smalbladet mangeløv. Og min "gode ven" rødstjerten sang igen for mig, da jeg ankom til skoven.
Kontakt forfatteren Publiceret d. 3. dec. 2022
I år kunne de fremmødte medlemmer heldigvis atter stemme om afgørelsen ifm. foreningens traditionelle julemøde. Stort tillykke til årets vindere!
Publiceret d. 10. aug. 2022 Søren Tolsgaard
Der er ingen skiltning og ingen kontrol. Tøjlerne blev for alvor sluppet under coronaepidemien, og tendensen har siden spredt sig som en steppebrand. Ved Silistria er næsten alle P-pladser blokeret af autocampere nat efter nat. Ved Mariendal kører/pløjer de hen over vegetationen og parkerer omtrent ude ved vandkanten. Det eneste positive moment for os andre er, når de sidder fast i sandet!
Meget lang snor til disse velpolstrede autocampister har ført til rent anarki på de danske strande - og hvor er myndighedernes respons?
Outdoor-camping (3/9, 2020): Her er der gratis parkering og overnatning for autocamper og campervans - outdoor-camping.dk Århus Stiftstidende (26/7, 2020): Autocamper-folket overnatter ulovligt i skoven i stor stil - stiften.dk - (27/7, 2022): Ulovlig overnatning i Mindeparken: Autocampere indtager Marselisborg-skovenes parkeringspladser i stor stil - stiften.dk - (27/7, 2022): Regelbøjere i autocampere: Thomas og Margrethe nyder friheden på stranden - stiften.dk Publiceret d. 10. dec. 2021
Publiceret d. 9. marts 2021
Publiceret d. 28. nov. 2020 Følgende forbløffende historie foregik i Polen for et par år siden: Ved Guds Moder, hvilken skabning er det? .. Adam Siebert kneb sig i armen og troede ikke sine egne øjne. Han havde set meget i sin levetid, men endnu aldrig set en rød bison. Måske så han galt på så lang afstand? Han vendte sin kraftige kikkert mod bisonflokken, der græssede i udkanten af Biełoweiza-skoven og blev endnu mere overrasket ..
Wonders of the World, 2020: Photographer saw something strange in a Bison herd! - www.youtube.com
|
|
|