Publiceret d. 7. april 2015

Jens Maarbjerg & Søren Tolsgaard

  
De fleste svampejægere glæder sig til efteråret, hvor de fleste svampe danner frugtlegemer. Men det kan også lade sig gøre at finde svampe om foråret, ja, nogle arter kommer kun frem i dagens lys på denne årstid, det gælder endda enkelte spiselige og eftersøgte arter som vårmusseron og spiselig morkel, samt ægte stenmorkel, som ikke kan anbefales, da den er giftig i rå tilstand, om end nogle anvender den afkogt.

2012 02 15 noerlund stolsgaard
Friske frugtlegemer af sortbæger; Nørlund v. Ikast, 15. febr. 2012. Foto: S. Tolsgaard.

  
Medicinsk fokus på sortbæger

Under nåletræer, oftest under gran, kan man fra februar til begyndelsen af maj finde en mere upåagtet bægersvamp, sortbæger (Pseudoplectania nigrella), som i den seneste halve snes år har været genstand for medicisk forskning. I danske aviser kunne man i oktober 2005 læse, at ”forskere fra Novozymes har fundet et middel mod multiresistente bakterier, som truer folkesundheden verden over. Det antibiotiske stof med navnet Plectasin ventes at kunne kurere ellers uhelbredelige lungebetændelser, blodforgiftninger og meningitis”.

Der var meget snak om sortbæger blandt svampefolk dengang, men hvor langt er man så efterhånden nået med denne forskning?

2015 04 03 odderholm jmaarbjerg
Fuldmodne frugtlegemer af sortbæger; Odderholm v. Emborg, 3. april 2015. Foto: J. Maarbjerg.

    
Plectasin lagt på køl

I 2008 solgte Novozymes rettighederne til udvikling, registrering og markeds-føring af stoffets mest lovende variant, Plectasin NZ2114, til medicinalformaet Sanofi-Aventis, som allerede i 2010 opgav videreudviklingen, bl.a. fordi den i øvrigt gode virkning begrænsede sig til Gram-positive bakterier. Det er nemlig især Gram-negative bakterier, som i disse år udvikler den globalt hærgende multiresistens, og derfor ville gevinsten ved at videreudvikle Plectasin næppe have stået mål med de forventelige omkostninger.

Det kan dog næppe udelukkes, at der igen kan komme fokus på de antibiotiske virkninger af sortbæger.


Referencer

Dansk Svampeatlas, [2015]: Sortbæger (Pseudoplectania nigrella (Pers.) Fuckel) - svampe.dk

Jensen, M. B., (2010): Dansk mirakelmedicin fra svamp opgivet af medicinal-gigant - ing.dk

Larsen, K. L. & P. Brodersen, (2005): Siden sidst: Nyt antibiotikum fra sort-bæger? - biokemi.org

Pedersen, C. B., [2014]: Historien om mirakelmedicin fra en lille sort svamp - biotechacademy.dk

Wikipedia, [2015]: Plectasin - de.wikipedia.org