Publiceret d. 8. juni 2011

Lars Skipper

    
Kristi Himmelfartsdag, d. 2. juni 2011, tog jeg på en vandretur med en kammerat rundt om Flyndersø - en tur på godt 20 km inklusive en lille vandgang over den ca. 10 m brede Hindså.

Området er varieret og byder på såvel åbne hedepartier med udsigt over søen som tætte egekrat. Ligesom mange andre steder (særlig i Midtjylland) blev egetræerne imidlertid voldsomt kuldeskadet i begyndelsen af maj, hvor de nyud-sprungne blade blev ramt af nattefrost. Nogle af træerne havde sat nye skud, men en del havde ikke formået endnu et løvspring.

2011 06 02 holstebro hjemhede larsskipper1
Snogen begynder gerne med enden. Foto: Lars Skipper.
  

I snogeterræn

Flere steder i krattet langs søens østside så vi snoge. Desværre så vi ingen glatsnoge, der kun er registreret nogle få gange i Danmark, senest netop her ved Flyndersø i 1914 (Kristensen, 2008).

En af snogene bød på dagens mest ekstraordinære oplevelse, idet den lige havde fået fat i en stor butsnudet frø. Den tillod os at komme på ret tæt hold - ca. 1 meter - og vi kunne nøje iagttage det groteske skue. Frøen forholdt sig tavs og rolig under hele forløbet, og snogens bagudrettede tænder gør i alle tilfælde enhver modstand forgæves.

Desværre kunne jeg ikke dy mig - jeg skulle lige lidt tættere på - og så flygtede snogen. Et absurd syn med det brede hoved og forbenene ragende ud.

2011 06 02 holstebro hjemhede larsskipper1a
Der er to minutter endnu... Foto: Lars Skipper.
  

Nok er nok – eller..

For en snes år siden havde jeg en lignende, endnu mere bizar oplevelse på Öland. Jeg fangede en snog og håndterede den for en stund. Kort efter fangede en af mine ledsagere en frø. For sjov skyld holdt vi frøen hen til snogen, og til vores store forbavselse var fødeinstinktet stærkere end flugtinstinktet: Snogen greb frøen - og i løbet af et par minutter havde den fortæret byttet.

Jeg blev fotograferet med snogen og herefter gik den på omgang, så alle kunne blive fotograferet med den forslugne snog. Det blev imidlertid for meget for slangen, der gylpede frøen op igen.

Vi lagde begge dyr på jorden, og da snogen havde sundet sig et par minutter, åd den frøen endnu engang!
  

Referencer

Jensen, M. S., 2004: Snog (Natrix natrix). - Fugleognatur.dk

Kristensen, H. V., 2008: Glatsnog (Coronella austriaca) – Registrering i naturen. – Gejrfuglen 44 (3): 1-20

Lehrmann, B. M., [2011]: Snog. – Vestrehus.dk

Pedersen, S., [2011]: Natrix natrix natrix (Almindelig snog). - Reptilia.dk